Bağırsak hastalıkları, mide ile anüs arasında kalan ve ince-kalın bağırsak denilen organlarda görülen sağlık sorunlarının genel adlandırılmasıdır. İnce bağırsak denilen bölüm kıvrımlı bir yapıda olup, uzunluğu 7 metre kadar olan ve toplam üç bölümden oluşan yapıdır. Mideden başlayan ilk kısmı on iki parmak bağırsağıdır ve yaklaşık 30 cm boyundadır. İkinci kısmı 2,7 metre, son kısmı ise ortalama 4 metreden fazla olmaktadır. Kalın bağırsak ise yaklaşık 1,5 metredir.
Bağırsak Hastalıkları Nelerdir?
İlk bölümü olan çekum; geniş kese görünümünde olup, solucan görünümüne benzeyen apandisti oluşturur. İnce bağırsak sindirim ve emilim görevi yapmaktan, kalın bağırsak ezilmiş besinlerin posasını ve inorganik tuzlarını emmekten sorumludur. Zararlı emilen posalar rektumu geçerek, anüsten atılmaktadır. Bağırsaklarda birçok hastalık gelişebilmektedir. Bağırsaklarda oluşan hastalıklara genelde bağırsak hastalıkları denmektedir.
Bağırsak Apsesi
Bu hastalıklar tüberküloz, entomoeba gibi enfeksiyonlara bağlı oluşan veya kolitlere bağlı olarak gelişebilen sağlık sorunlarıdır. Acil müdahale edilmelidir. Teşhis için fiziki muayene, MR, kan testi, ultrasonografi, karıngrafi gibi tekniklerden faydalanılmaktadır.
Bağırsak Perforasyonu
İltihaplı durumlar sonrasında bağırsak kanserlerinde, radyasyon sonrası görülen bağırsak hasarlarında ve kesici aletler ile oluşan bağırsak delinmesini ifade etmektedir. Karıngrafisi ve muayenesi ile teşhis edilebilir fakat tedavisinde cerrahi müdahale yapılmalıdır.
Bağırsak Fistülü
Kalın bağırsağın anal bölümünde oluşmaktadır. İlaç kullanımı, sebepsiz dışkılama bozuklukları, iltihaplı bağırsak hastalıkları gibi sebeplerden oluşan ülser tipleridir. Fizik muayene ve endoskopi ile teşhis edilebilmektedir. Tedavisi, iltihaba yol açan onu geçirmeye yarayan ilaçlarla yapılabilmektedir.
Bağırsaklarda Gelişen Emilim Bozuklukları
Aşağıda listelenmiş olan hastalıklar Bağırsaklarda gelişen emilik bozukluklarıdır.
Çölyak Hastalığı
Tahılların içinde bulunan glütene duyarlılık ile oluşan bu hastalık, çoğunlukla ince bağırsakta besin emiliminde görülen rahatsızlıktır. Çocukluk çağlarında veya 30-40’lı yaşlarda görülmektedir. Belirtileri glütenle besinler tüketilmesinden 1-2 saat sonra ishal, şişkinlik, halsizlik, karın ağrısıdır. Bunun yanı sıra ağızda yaralar, adele krampları, kansızlık görülebilmektedir. Tedavisi glütenle tahıl ürünlerini tüketmemek ile yapılır.
Kabızlık
Sağlıklı bir insanın günde 1-2 defa dışkılaması gerekmektedir. Bu rahatsızlığın yaşayan hastaların bağırsak hareketlerinde yavaşlama, dışkılamayı azaltmıştır. Şeker hastalığı, tiroid tembelliği, ilaçlar, nörolojik hastalıklar, gebelik, lifsiz gıdalar, depresyon gibi sebeplerden de kabızlık yaşanabilir. Hastalığı tedavide, sebep olan duruma bağlı yapılmaktadır.
İshal
Dışkılamanın sulu ve daha hızlı şekilde yapılmasıdır. Bağırsaklarda emilmeyen maddeler, parazitler, hormon bozuklukları, gıdaların sindirilmemesi gibi nedenler yol açabilir. Akut olanlar üç haftadan daha kısa, kronik olarak yaşayanlar ise daha uzun süre devam etmektedir. Akut çoğunlukla parazitten ötürü yaşanmaktadır. Antibiyotik tedavisi ile bu tür ishaller kolay şekilde tedavi edilebilir. Pankreas hastalıklarına, tiroid bezinin yetersizliği, çölyak hastalığı, tümörler, kolitler bu ishallere sebeptir. Bunların tedavisi nedene bağlı doğru şekilde yapılmaktadır.
Amipli dizanteri ise kirli içme suları ve gıdalar ile vücuda geçen parazitlerden oluşmaktadır. Yüksek ateş, kanlı ishal olma, karın ağrısı gibi belirtileri göstermektedir. Tanı sonrası antibiyotik tedavisine başlanmaktadır.