Son zamanlarda birçok kadının ortak yaşadığı hastalıklar ortaya çıkmaktadır, sizlere bu yayınımızda kadınlarda en çok görülen hastalıkları listeledik.Kadın hastalıkları ve aynı zamanda doğum uzmanı olan Prof. Dr. Eray Çalışkan, kadınların yaşamları boyunca karşılaşabilecekleri jinekolojik hastalıkları önlemek için düzenli jinekolojik muayenelerin önemine dikkat çekiyor.
Kadınlarda Sık Görülen Hastalıklar.
Sizlerde kadınlarda en çok görülen hastalıkları merak ediyorsanız ve bu hastalıkların tedavilerini araştırıyorsanız, tam aradığınız yayındasınız. Kadınlarda en sık karşılaşılan 5 hastalığı ve çözüm önerilerini aşağıda listeledik.
Vajinal Akıntı
Normal olan şeffaf ve kokusuz akıntıların dışındaki anormal akıntıların sebebi, vajinanın normal bakteri dengesindeki değişimlerdir. Pamuklu iç çamaşırı tercih edilmeli, aşırı sıkı kıyafetler giyilmemeli, tuvalet temizliği önden arkaya doğru yapılmalı ve gereksiz antibiyotik kullanılmamalıdır.
Adet düzensizliği
Adet döngüsündeki bozulmalara adet düzensizliği denir. Hormonal nedenlerin yanı sıra, stres, kilo alımı veya kaybı, mevsimsel veya çevresel değişiklikler adet düzensizliğine sebep olabilir. Spor ve egzersiz yapmak, uygun vücut ağırlığında olmak, yeterli güneş ışığı almak, magnezyum ve D vitamini almak adet düzensizliğine iyi gelebilir.
Polikistik Over Sendromu
Doğurganlığı olumsuz etkileyen hormonal bozukluklar arasında yer alan polikistik over sendromu, genetik kökenli olabilir. Sağlıklı beslenme ve egzersiz ile ideal kiloda kalmak, D vitamini desteği almak, şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak, tahıllı ürünler, meyve, sebze, yağsız et tüketmek önerilir.
İdrar Kaçırma
30 yaş ve üstü kadınların yaklaşık %30’unda görülen idrar kaçırma, pelvik taban kaslarının zayıflığından kaynaklanabilir. Pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler yapmak, idrar kaçırmayı önlemek için faydalı olabilir.
HPV Enfeksiyonu ve Serviks Kanseri
HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür ve kadınlarda serviks kanserine sebep olabilir. HPV aşısı yaptırmak ve düzenli jinekolojik muayeneler yapmak, HPV enfeksiyonu ve serviks kanserine karşı koruyucu önlemler arasındadır.